2004 senesinde Dünya ekonomisinde artış gözlenmiştir. Dünya ekonomik faaliyetleri % 4,6 oranında yükselmiştir. 2003 senesinde bu artış oranı 3,5 % idi. Son Körfez savasindan sonra, petrol fiyatlari dengeli bir esit seviyeye ulasmamış ve yükselmeye devam etmiştir.
Dünya ekonomisinin önde gelen ülkesi Amerika Birlesşik Devletleri’nde hanehalki tüketimi artış göstermiş bu da Amerikan ekonomisinin çok dinamik olmasına sebebiyet vermiştir. Öte yandan Çin ekonomisinin yükselmesi de Dünya ekonomisine olumlu katkıları olmuştur. Tüm bunların yanısıra Euro bölgesinde ise beklenen gelişmeler sağlanamamış, düsük bir gelişme gerçekleşmiştir.
Özellikle 2004 senesinin ikinci yarısında Amerikan ekonomisi dinamik bir hale helmiş ve 2003 yılında % 3 olan büyüme 2004 yılında % 4,4 olarak gerçekleşmiştir.
Japon ekonomisi uzun bir durgunluk dönemi yaşamaktadır. 2004 yılında da iç talepteki artışın getirdiği kıpırdanmaya rağmen hala bu durgunluğunu sürdürmektedir. 2003 yılında % 1,4 olan büyüme 2004 yılında % 2,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu artışlarda petrol fiyatlarının ve Japon Yeni’nin yüksekliği etkili olmuştur.
2004 yılında Asya dinamik bir bölge olarak dünya ekonomisinde yerini almıştır. Özellikle döviz kurlarının dolara endeksli olması ile ihracat avantajı yakalayan Asya’da 2003 yilinda % 7’4 olan büyüme 2004 yılında % 7,3 olarak gerçekleşmiştir. Çin ekonomisindeki büyüme de oldukça göze çarpıcı olmuş ve % 9,5 olarak gerçekleşmiştir.
2004 yılında Euro bölgesinde ise 1,8 % bir gelisme elde edilmiştir. İç ve dis talep yeterli olmamış gelişme yavaş olmuştur.Bu dönem Almanya’da %1,7 lik bir gelişme gerçekleşmiştir.
2004 yılındaki yüksek petrol fiyatları, düşen sermaye piyasaları, uluslararası siyasi belisizlikler gibi pek çok etkenin euro zone ve özellikle Almanya’daki durgunluğun yarattığı endişe ile birleşmesi sonucunda beklenen gelişme 2004 yılında Fransa’da da gerçeklememiştir. Ülkedeki işsizligin artmasının yanı sıra gelirin belirgin şekilde yükselmesinin etkisiyle hanehalkı tüketiminindeki artiş Fransa’daki aktiviteleri desteklemiştir. Bunlarin sonucunda %2,4’lük bir büyüme gerçekleşmiştir.
Fransa’da 2004 yılında ekonominin gidişatı bir önceki yıla göre daha olumlu görülmekte birlikte bütçe açıkları devam etmektedir. Bunların dışında; yüksek petrol fiyatları nedeniyle hareketlenen enflasyonun 2004 yılında satın alım gücü üzerinde olumsuz etkisi olmuştur. ABD’nin büyüme hızı ve yine İngiltere ve uzakdoğu ülkeleri ve özellikle Çin’deki gelişmeler ve olumlu büyüme hızlarının uluslararası piyasalara da yansımaya başlamış ve bu durum 2004 yılında Fransa ekonomisini 2003 yılına göre daha olumlu etkilemiştir.
Kaynak:www.dtm.gov.tr |